дсту справжнього масла

Як вибрати справжнє вершкове масло за ДСТУ: поради для українців

Кожен, хто хоч раз у житті куштував справжнє вершкове масло, точно знає його неповторний смак, аромат і колір. На жаль, сьогодні знайти таке масло на полицях магазинів не так просто. Серед великого різноманіття брендів складно визначити, який виробник добросовісний, а який – ні. Але, знаючи характеристики масла відповідно до ДСТУ справжнього масла, вибір стає набагато простішим.

Давайте розберемося детальніше, на що варто звертати увагу при виборі якісного продукту, що відповідає державним стандартам України.

Смакові та ароматичні властивості масла за ДСТУ

Згідно з ДСТУ справжнього масла, і солодковершкове, і кисловершкове масло повинно мати яскраво виражений вершковий смак. Однак є певні нюанси:

  • Солодковершкове масло матиме присмак пастеризації;
  • Кисловершкове масло відрізнятиметься приємною кислинкою;
  • Масло, виготовлене з топленого молока, відрізнятиметься яскраво вираженим специфічним смаком, що відповідає нормам ДСТУ.

Щодо аромату, то для натурального масла допускається несильний, але обов’язково вершковий запах. Ці смакові та ароматичні характеристики є важливими показниками якості продукту. Вони свідчать про те, що масло виготовлене з натуральних молочних інгредієнтів без додавання сторонніх компонентів. Тож, обираючи вершкове масло, завжди звертайте увагу на його смак і аромат – це допоможе вам визначити справжній високоякісний продукт.

Зовнішній вигляд та консистенція справжнього масла

Державний стандарт чітко регламентує, яким має бути зовнішній вигляд та консистенція якісного вершкового масла:

  • Однорідна, щільна та пластична консистенція;
  • Поверхня на розрізі суха та трохи блискуча (допускається легка матовість);
  • Колір рівномірний по всій масі – від світло-жовтого до жовтого (для масла з топленого молока – від світло-жовтого до темно-жовтого).

Допустимий склад справжнього масла за ДСТУ

Відповідно до ДСТУ справжнього масла, до складу продукту можуть входити такі інгредієнти:

  • Незбиране коров’яче молоко;
  • Вершки та знежирене молоко, отримані з коров’ячого молока;
  • Пластичні та підсирні вершки;
  • Сухе незбиране або знежирене молоко;
  • Маслянка-сировина та маслянка-суха;
  • Бактеріальна закваска або заквашувальний препарат;
  • Кухонна сіль “Екстра” або вищого ґатунку;
  • Натуральні барвники: екстракт аннато, бета-каротин мікробіологічний або бета-каротин в олії “каролін” мікробіологічний;
  • Вітамін А (ретинол);
  • Питна вода.

Як перевірити якість масла в домашніх умовах

Є простий спосіб перевірити масло на наявність рослинних жирів без складних експериментів. Достатньо розтопити шматочок продукту:

  • Якщо в розтопленій жовтій рідині плавають білі або світло-жовті грудочки – ймовірно, до складу додані рослинні жири, які мають значно вищу температуру плавлення, ніж молочний жир;
  • Якщо масло тане рівномірно, без виділення води і піни – перед вами справжній високоякісний продукт.

Отже, обираючи вершкове масло, завжди звертайте увагу на такі моменти:

  • Виробник – віддавайте перевагу відомим торговим маркам з хорошою репутацією;
  • Маркування, що підтверджує виготовлення масла за ДСТУ;
  • Склад – справжнє масло містить тільки молочні продукти, без додавання рослинних жирів;
  • Умови зберігання – масло повинно продаватися з холодильників або морозильних камер;
  • Ціна – надто низька вартість продукту може свідчити про фальсифікацію.

Дотримуючись цих простих рекомендацій та орієнтуючись на вимоги ДСТУ справжнього масла, ви зможете обрати дійсно якісний та корисний продукт. Смачного!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Де дивитися Чемпіонат Європи з футболу 2024 Previous post Чемпіонат Європи з футболу 2024: як і де дивитися трансляції матчів