Ви коли-небудь замислювалися, чому в меню бару чи ресторану пиво часто поділяють на дві великі категорії – ель і лагер? На перший погляд, вони можуть здатися дуже схожими напоями. І ті, й інші бувають світлими і темними, слабоалкогольними і міцними. Але якщо придивитися, стає помітно, що ель і лагер все-таки відрізняються за смаком, запахом, кольором.
Звідки ж беруться ці відмінності і що саме робить ель елем, а лагер – лагером? У нашій статті ми розберемо технології виробництва цих двох типів пива, виділимо ключові особливості кожного з них і дамо рекомендації щодо їхньої подачі та вживання з різними закусками. Тож, якщо ви хочете стати справжнім знавцем пивних напоїв і легко розрізняти елі та лагери, ця стаття для вас!
Основні відмінності Лагер від Еля
Ель і лагер – два основних види пива, на які ділиться практично будь-який сорт цього напою.
Ель – це пиво верхового бродіння, для якого використовують спеціальні елеві дріжджі. Історія елю бере початок близько 5000 років тому, коли в Сирії та Месопотамії почали виробляти пиво з пшениці та ячменю. Воно вирізняється вищою температурою бродіння і, як наслідок, володіє особливим смаком і ароматом із фруктовими або квітковими нотками.
Найпопулярніші різновиди елю:
- Індійський Pale Ale (IPA) – ароматний ель із гіркуватим післясмаком хмелю.
- Американський Pale Ale (APA) – насичений хмелем і прянощами ель.
- Коричневий ель – напій із м’яким карамельним присмаком.
- Бельгійський ель-ламбік – кисло-солодкий ель із ягідними нотками.
- Портер – темний густий ель із нотками кави, шоколаду або сухофруктів.
Лагер – це пиво низового бродіння з використанням особливих лагерних дріжджів. Воно вирізняється нижчими температурами під час бродіння і має м’який, “чистий” смак.
Популярні сорти лагера:
- Світлий лагер – солодовий лагер зі збалансованим смаком.
- Пільзнер – лагерне пиво з хмелевою гіркуватістю.
- Бок – міцний темний лагер.
- Березневе – сезонний лагер насиченого бурштинового кольору.
Відмінності за технологією виробництва
Ель і лагер різняться вже на етапі виробництва. Це пов’язано з тим, що для їхнього приготування використовують різні технології, починаючи від типів дріжджів і закінчуючи температурою бродіння. Саме завдяки особливостям технологічного процесу і з’являються відмінності в смаку, ароматі, міцності готового напою. Давайте детальніше розберемо, у чому ж полягають ці відмінності на виробництві елю і лагера.
- Дріжджі. Для елю використовуються дріжджі верхового бродіння, для лагера – дріжджі низового бродіння. Вони по-різному впливають на смак і аромат.
- Температура. Ель бродить при більш високій температурі (16-21°C), лагер – при більш низькій (9-14°C).
- Міцність. У середньому елі міцніші (4-9%), ніж лагери (3-5%).
- Хміль. В елях його більше, він надає їм гіркуватості. У лагерах менше, смак м’якший.
Відмінності за зовнішнім виглядом і смаком
Коли ми беремо в руки келих з елем або кухоль лагера, перше, на що звертаємо увагу – це зовнішній вигляд напою. А потім, зробивши ковток, оцінюємо його смак. І в зовнішньому вигляді, і в смакових якостях ель і лагер теж різняться. Давайте розберемося, у чому саме.
- Колір. Елі частіше мають темніший, червонуватий або коричневий колір. Лагери – світло-золотистий.
- Прозорість. Багато елів мутнуваті, лагери – прозорі.
- Смак. Для елів характерні фруктові, пряні, карамельні ноти. Лагери зазвичай мають більш м’який і сухий смак.
- Гіркота і терпкість. В елях більш помітна гіркота хмелю і солоду.
Рекомендації щодо подачі та поєднання з їжею
Крім відмінностей у виробництві та смаку, ель і лагер також по-різному поєднуються з їжею. Розглянемо основні рекомендації.
Параметр | Ель | Лагер |
---|---|---|
Температура подачі | Краще подавати за кімнатної температури або злегка охолодженим (близько 14-18°C). Така температура дає змогу повною мірою відчути всі відтінки смаку елю, розкриваються ароматні нотки. | Зазвичай подається охолодженим (6-10°C), часто навіть із льодом. Холод дає змогу підкреслити освіжаючі властивості лагера, робить його чудовим напоєм для спекотного літнього дня. |
Поєднання із закусками | Ель добре поєднується з негострими м’ясними стравами, сирами, овочами, запеченими на грилі. Насичений аромат елю витримує і не губиться на тлі ситних м’ясних закусок, сирів. Також можливі комбінації з пастою, піцою. | Лагер чудово поєднується з легкими закусками – морепродуктами, рибою, овочевими салатами, оливками, горішками. Його м’який смак дає змогу якнайповніше розкритися відтінкам цих продуктів. |
Таким чином, враховуючи особливості подачі та гастрономічного поєднання, можна значно покращити смакові відчуття як від елю, так і від лагера!
Висновки
Підсумовуючи все вищесказане, можна резюмувати і виділити ключові відмінності, чим лагер відрізняється від елю:
- Ель і лагер виробляються з використанням різних технологій: типів дріжджів, температури бродіння тощо. Це визначає відмінності в смаку й ароматі.
- Для елю характерний темніший колір, каламутність, фруктові та пряні нотки. Лагер зазвичай світлий і прозорий, з м’яким смаком.
- Ель подається за кімнатної температури, лагер – холодним. До елю краще м’ясні та сирні закуски, до лагера – легкі.
- Однак в обох випадках це чудовий напій, що дає змогу урізноманітнити смакові відчуття й отримати справжню насолоду смаком!
Таким чином, знаючи основні відмінності елів і лагерів, можна з упевненістю обирати пиво собі до смаку і правильно поєднувати його з різними стравами!